Dakterras en regelgeving, hoe zit dat precies?

Het plaatsen van een dakterras is aan regelgeving gebonden.

Een dakterras laten plaatsen, is een grote wens voor stadsbewoners. Vooral in binnenstedelijke gebieden zoals Stede Broec, West Friesland, Lelystad, Almere, Amsterdam en Alkmaar. Door het toepassen van een speciale dakterrastegel wordt het mogelijk om op elk plat dak een terras aan te leggen. Veel platte daken zijn geschikt of geschikt te maken voor een dakterras.

Door toepassing en gebruik van terrastegels kun je levensduur van een terras verlengen. De verwachting van deze levensduur is lang, tussen de twintig en dertig jaar.

Als je de tuinboeken mag geloven is voordeel van terrastegels ook dat je er een mooie daktuin over aan kan leggen. Daktuinen zijn er in vele soorten en maten, zo zijn er groeten en bloementuinen.

Regelgeving dakterras

Bij het aanleggen van een dakterras heb je wel te maken met wetten en regelgeving voor een dakterras.In sommige gevallen is een vergunning nodig. Een onderdeel hiervan is de aanvraag van een omgevingsvergunning. Het uitzicht op de buren telt mee als het gaat om het afgeven van een dakterrasvergunning. Deze vergunning mag natuurlijk niet de veroorzaker van burenhinder zijn.

Wettelijk is er van een dakterras sprake als het direct toegankelijk is via een deur of schuifraam naar het terras.

Natuurlijk is ook de terrasafwerking bepalend voor het doelgebruik van het terras, de kosten voor de aanleg van een dakterras zijn op aanvraag verkrijgbaar. Alle dorpen binnen de West-Friese Omringdijk met Alkmaar als hoofdstad, behoren tot ons werkgebied.

De kosten van een dakterras zijn afhankelijk van de wijze waarop het wordt afgewerkt, met tegels of een houten vloer. Bij een kostprijs van een dakterras kunt u gewoon rekening houden met de prijs per vierkante meter.

Daktuin ontwerp

Het duurt soms even voor een tuinarchitect met u een eindontwerp klaar heeft waar beide partijen volledig achter staan. Het is prettig om een goede samenwerking te hebben met de ontwerper van de daktuin. Blijven samenwerken met veel inlevingsvermogen levert doorgaans een mooi eindresultaat op.

Een mooi proces die in het eindresultaat goed terug te vinden is, met als resultaat een prachtige tuin. Door gaande weg goed over na te denken, wordt de rest van het creatieve proces op een positieve manier beïnvloed.

Rust en ruimte

Door creatief gebruik te maken van materialen, is het mogelijk om een oase van rust te maken op het dak. Met alle afmetingen en kleuren in perfecte harmonie op elkaar afgestemd in een rustig en ruimtelijk geheel. Zo kunt u kiezen voor grote tegels met grijstinten, een border van planten met een waterpartij aan de rand van het dakterras.

Op deze manier kunt u zonder tuin toch van uw dakterras genieten. Als u dan op een mooie morgen de vogels op uw terras hoort en ook van de zon kunt genieten, kunt u zich op een fijne manier van uw dakterras genieten van het voorjaar tot de nazomer.

Zelf in de winter valt er nog genoeg te genieten op een dakterras. Mooie dakterrassen maken doe je vooral met het toepassen van groen op het dakterras. Bloemen borders of plantenbakken geven een huis een zekere meerwaarde.

Een vaste trap van de tuin naar het dakterras is ook een mogelijkheid. De trap steekt in ieder geval twee meter in de tuin.

Ook voor de omgeving is het gebruik van groen een mooie meerwaarde voor de wijk waarin je woont. Kleine bomen op het terras geven het ook een prachtige uitstraling. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een terras met een kruiden of groente tuin, ieder zijn smaak.

Het dakterras is ook een populaire locatie voor lunch en diner, met prachtig weer kun je ook uitstekend op een dakterras genieten van een barbecue of een dinner bij kaarslicht op een mooie zomeravond.

Genieten

Wat te denken van een mooi ontbijt of fijne lunch of gewoon een gezellige borrel met vrienden. Al deze verschillende mogelijkheden en hebben een eigen aantrekkelijke gezellige sfeer. De gastvrijheid is vanzelfsprekend. Een mooie verjaardag met lekkere hapjes en drankjes op het terras zijn de perfecte ingrediënten voor een mooie dag op het balkon of dakterras.

Niet elk terras heeft een prachtig uitzicht op een prachtige binnenstad of plein, het is ook niet nodig om midden in de stad te wonen om toch je terras mooi in te richten. Of je nu wel of niet midden in de stad woont, het is altijd mogelijk er iets moois van maken. Met een prachtige houten vlonder, moderne bloempotten, prachtige of sobere tegels, een grove of fijne kiezel of gewoon een stukje groen of met simpel gras kom je al een heel eind.

De keuze bij het inrichten voor materialen die zich goed houden in het Nederlandse klimaat is op dakterrassen een hele uitdaging maar zonder meer goed te doen. Als je bijvoorbeeld een houten vlonder kiest, kan het noodzakelijk deze vooraf te behandelen een betere keuze is het gebruik van een composietvloer, deze is niet gevoelig voor bederf of houtrot weerbestendig en gaat jaren mee. Voor beide geld wel schoonhouden en behandelen tegen algen groei. Zo weet je dat het er na jaren nog geweldig uitziet.

Het is belangrijk om bij het inrichten van het terras de verschillende functies op je dakterras kwijt te kunnen en voldoende plaats voor loopruimte over te houden. Daarnaast wil je toch ook lekker kunnen ontspannen en genieten van elkaar of het gezelschap. Met een hapje aan een tafel.

We zijn gewoon West Fries maar zijn ook te vinden rond Batavia stad en Lelystad Airport. Als u meer wil weten over dakwerk dan kunt u putten uit elk verhaal dat u bij ons een keer gelezen hebt op onze website.

U vindt ons overal

Alle dorpen binnen de Westfriese Omringdijk behoren tot ons werkgebied. West Friezen vindt je overal in Noord Holland. We zijn te vinden op alle daken van het graafschap Holland Noord.

Op woningen in dorpen of op het stedelijk museum van Alkmaar. We hebben plezier in ons werk en genieten dagelijks bij onze klanten van de West Friese vrijheid.

Diensten

Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een flink besparing op de kosten. Lees meer...

platte_daken_04Dakdekking nodig voor uw platte dak? Wij zorgen voor dakdekking van de hoogste kwaliteit. Van traditionele bitumen tot moderne materialen zoals pvc of epdm. Lees meer...

hellende_daken_02

Hellende daken worden in vaak waterdicht gemaakt met dakpannen. Wij hebben inmiddels honderden panden van nieuwe daken voorzien, van dakpannen tot shingles en leien daken. Lees meer…

lood_zink_01Voor het sluitend maken van uw waterdichte dak kan ons professioneel lood- en zinkwerk niet ontbreken. Voor dakgoten, deklijsten, roefen, felsdaken, lees meer…

daktoepassing_divers_02

Naast het waterdicht maken van uw dak leveren wij een scala aan overige werkzaamheden voor uw dak. Denk aan het maken van een dakterras, het plaatsen van zonnepanelen, een groen dak, lees meer…

divers_03Meer dan alleen werkzaamheden aan uw dak nodig? Wij zijn ervaren in alle overige zaken die met renovatie of verbouwing te maken hebben, zoals uw gehele pand laten schilderen, het plaatsen van een schoorsteen, dakgootverwarming, lees meer…

onderhoud_01Een goed functionerend daksysteem heeft professioneel en periodiek onderhoud nodig. Onze ervaren dakdekkers sporen tijdig problemen op, waarmee u overbodige kosten tot een minimum kunt beperken. Lees meer...