Loden nokafwerking

Een daknok is de snijlijn tussen twee dakvlakken. Denk bijvoorbeeld aan de bovenzijde van het dak, waar de ene hellende zijde overgaat in de andere. Maar ook langs de randen van bijvoorbeeld schoorstenen en dakkapellen is het belangrijk om bijvoorbeeld een pannendak goed aan te laten sluiten op de plaatsen waar de vorm van het dak verandert. Omdat het dak hier niet naadloos in elkaar overloopt, maar er sprake is van een overgang, is het belangrijk om de nok goed af te dekken. Gebeurt dat niet, dan ontstaan er sneller lekkages.

Traditioneel wordt vaak het materiaal lood gebruikt om overgangen op het dak waterdicht af te werken. Vooral voor de zogenoemde loketten is lood onmisbaar, zo ook bij nokaansluitingen en onder dakramen. De loketten vindt u op de overgangen van het metselwerk van het dak.

Lood- en zinkwerk

Ook voor deze traditionele bouwkunst kunt u bij ons terecht.

Voordelen van lood

Lood is een flexibel metaal met een uitstekende waterdichtheid, dat al sinds de oudheid gebruikt wordt. Het is een duurzaam bouwmateriaal, maar vraagt door karakteristieke eigenschappen als een lage hardheid, een hoog eigengewicht en een grote vervormbaarheid om een geheel eigen wijze van detailleren en verwerken. Ervaren dakdekkers zoals bij Dakster zijn gewend met lood te werken en laten de voordelen van het gebruik van dit metaal goed tot zijn recht komen. Naast de praktische voordelen, speelt natuurlijk ook de uitstraling van het dak mee. Met loden nokafwerkingen behoudt een pand zijn unieke karakter.

Het gebruik van lood op een rieten dak

Op een rieten dak worden (schoorsteen)loketten en voetlood net zo toegepast als op een pannendak. Door de dikte van het rietpakket moeten de loketten wel hoger in de schoorsteen worden ingemetseld. Wanneer het rieten dak aansluit op een gevel dan kan lood op twee manieren worden toegepast:

  1. Het lood wordt op het riet gelegd, het lood blijft zichtbaar
  2. Het lood wordt in het riet gedekt, hierdoor is het lood niet meer zichtbaar

Methode twee kent een aantal nadelen. Zo zal het riet boven het ingedekte lood eerder vergaan doordat het niet alleen aangetast wordt door water dat over het riet loopt, maar ook door water wat over het lood loopt en dus de onderkant van het daarboven gelegen riet aantast.

Loden nokafwerking is maatwerk

Lood is bijna altijd maatwerk. Onze ervaren dakdekkers meten de helling, vorm en graden dan altijd eerst secuur op, voordat zij met het lood aan de slag gaan. Op deze manier krijgen wij bepaalde vormen of maatvoeringen precies passend op uw dak.

Een goed advies over loden nokafwerking

Bij Dakster werken uitsluitend ervaren dakdekkers die u graag persoonlijk adviseren over de keuzes die u heeft. Heeft u vragen over loden nokafwerking?
Neem dan vooral contact met ons op, wij helpen u graag verder.

 

Heeft u vragen over lood- of zinkwerk of bijvoorbeeld zinken dakgoten? ​Neem dan vooral contact met ons op, wij helpen u graag verder.

F.A.Q.

Heeft u vragen over over onze lood- of zinkspecialisten? Kijk hiernaast. Staat uw vraag er niet bij? Druk dan op de knop hieronder om contact met ons op te nemen!

Hoe krijgen jullie bepaalde vormen of maatvoeringen passend op ons dak?

Lood en vooral zink is bijna altijd maatwerk. Wij meten de helling, vorm en graden dan altijd eerst secuur op en laten dit dan in onze eigen zetterij maken. Vandaar dat het daarna ook altijd goed passend is.

Hoe lang gaan zinken dakgoten doorgaans mee?

Wij adviseren zinken goten na circa 40 jaar trouwe dienst te vervangen.

Welk zink gebruiken jullie doorgaans?

Wij gebruiken uitsluitend het topmerk Rheinzink en dan Titaanzink met een dikte van 0,8mm en 99,99% zuiver zink. Hier is een garantiecertificaat van 40 jaar op beschikbaar.

Wat is het voordeel van lood tegenover de meer moderne loodvervangers?

Lood is een eeuwenoud bouwmateriaal met een bewezen lange levensduur. Tevens kan lood na vele jaren trouwe dienst weer gerecycled  worden en geeft het een specifieke uitstraling op bijvoorbeeld monumentale panden.

Projecten – lood- en zinkwerk

Dakisolatie

 Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een aanzienlijke besparing op de energie rekening, geeft meer wooncomfort en zorgt voor een waardestijging van uw huis.

Platte daken

Dakdekking nodig voor uw platte dak? Wij zorgen voor dakdekking van de hoogste kwaliteit. Van traditionele bitumen tot moderne materialen zoals epdm. 

Hellende daken

Hellende daken worden vaak waterdicht gemaakt met dakpannen. Wij hebben inmiddels honderden panden van nieuwe daken voorzien, van dakpannen tot shingles en leien daken.

Lood- en zinkwerk

Voor het sluitend maken van uw waterdichte dak kan ons professioneel lood- en zinkwerk niet ontbreken.

Onderhoud

Een goed functionerend daksysteem heeft professioneel en periodiek onderhoud nodig. Onze ervaren dakdekkers sporen tijdig problemen op, waarmee u overbodige kosten tot een minimum kunt beperken.

Diverse werkzaamheden

Naast het waterdicht maken van uw dak leveren wij een scala aan overige werkzaamheden voor uw dak. Denk aan het maken van een dakterras, het plaatsen van zonnepanelen, een groen dak etc.

Neem contact op

Heeft u een vraag of wilt u een dakschouw inplannen? Neem dan contact met ons op.

 

Waarmee kunnen we u helpen?

Financiering

Persoonlijke gegevens

Contactinformatie

Magazijn en kantoor
(alleen op afspraak)
Geopend van maandag tot en met vrijdag van 0800 tot 1400
Voorland 10A
1601 EZ Enkhuizen
0228 724 379

Algemeen e-mailadres
info@dakster.nl

Hoofduitvoering / planning
thierry@dakster.nl
06 2475 8596

Financiële vragen
administratie@dakster.nl

Voor aanvragen van een dakschouw of offerte

 

Voor alle meldingen die onder de garantieregeling in behandeling genomen moeten worden
garantie@dakster.nl
Garantiemeldingen buiten kantooruren
06 1901 8116

KVK 85011231
BTW NL863467891B01

Dakster dakbedekking

Dakster is de specialist in de provincies Noord-Holland (oa. Enkhuizen, Hoorn, Amsterdam en Alkmaar) en Flevoland op het gebied van dakbedekking. Ons kleine team bestaat uit verschillende mensen met hun eigen voorkeuren en specialisme. Wij staan voor u klaar bij het isoleren van uw dak of gehele dakrenovaties. Het maakt niet uit of het gaat om een schuin dak, plat dak of hellend dak. Voor pannendak renovatie, vernieuwen en isolatie, bent u bij ons aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Accreditaties

logo Gebouwschil Nederland