Loden nokafwerking

Een daknok is de snijlijn tussen twee dakvlakken. Denk bijvoorbeeld aan de bovenzijde van het dak, waar de ene hellende zijde overgaat in de andere. Maar ook langs de randen van bijvoorbeeld schoorstenen en dakkapellen is het belangrijk om bijvoorbeeld een pannendak goed aan te laten sluiten op de plaatsen waar de vorm van het dak verandert. Omdat het dak hier niet naadloos in elkaar overloopt, maar er sprake is van een overgang, is het belangrijk om de nok goed af te dekken. Gebeurt dat niet, dan ontstaan er sneller lekkages.

Traditioneel wordt vaak het materiaal lood gebruikkt om overgangen op het dak waterdicht af te werken. Vooral voor de zogenoemde loketten is lood onmisbaar, zo ook bij nokaansluitingen en onder dakramen. De loketten vindt u op de overgangen van het metselwerk van het dak.

Voordelen van lood

Lood is een flexibel metaal met een uitstekende waterdichtheid, dat al sinds de oudheid gebruikt wordt. Het is een duurzaam bouwmateriaal, maar vraagt door karakteristieke eigenschappen als een lage hardheid, een hoog eigengewicht en een grote vervormbaarheid om een geheel eigen wijze van detailleren en verwerken. Ervaren dakdekkers zoals bij Dakster zijn gewend met lood te werken en laten de voordelen van het gebruik van dit metaal goed tot zijn recht komen. Naast de praktische voordelen, speelt natuurlijk ook de uitstraling van het dak mee. Met loden nokafwerkingen behoudt een pand zijn unieke karakter.

Het gebruik van lood op een rieten dak

Op een rieten dak worden (schoorsteen)loketten en voetlood net zo toegepast als op een pannendak. Door de dikte van het rietpakket moeten de loketten wel hoger in de schoorsteen worden ingemetseld. Wanneer het rieten dak aansluit op een gevel dan kan lood op twee manieren worden toegepast:

  1. Het lood wordt op het riet gelegd, het lood blijft zichtbaar
  2. Het lood wordt in het riet gedekt, hierdoor is het lood niet meer zichtbaar

Methode twee kent een aantal nadelen. Zo zal het riet boven het ingedekte lood eerder vergaan doordat het niet alleen aangetast wordt door water dat over het riet loopt, maar ook door water wat over het lood loopt en dus de onderkant van het daarboven gelegen riet aantast.

Loden nokafwerking is maatwerk

Lood is bijna altijd maatwerk. Onze ervaren dakdekkers meten de helling, vorm en graden dan altijd eerst secuur op, voordat zij met het lood aan de slag gaan. Op deze manier krijgen wij bepaalde vormen of maatvoeringen precies passend op uw dak.

Een goed advies over loden nokafwerking

Bij Dakster werken uitsluitend ervaren dakdekkers die u graag persoonlijk adviseren over de keuzes die u heeft. Heeft u vragen over loden nokafwerking? 
Neem dan vooral contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Neem contact op

Heeft u een vraag of wilt u een dakschouw inplannen? Neem dan contact met ons op.

 

Waarmee kunnen we u helpen?

Persoonlijke gegevens

Contactinformatie

Magazijn en kantoor
(alleen op afspraak)
Geopend van maandag tot en met vrijdag van 0800 tot 1400
De Drie Kronen 43
1601 MT Enkhuizen
0228 724 379

Algemeen e-mailadres
info@dakster.nl

Hoofduitvoering / planning

chris@dakster.nl
06 2475 8596

Financiële vragen

administratie@dakster.nl

Voor aanvragen van een dakschouw of offerte

Voor alle meldingen die onder de garantieregeling in behandeling genomen moeten worden
garantie@dakster.nl
Garantiemeldingen buiten kantooruren
06 1530 6740

KVK 37088942
BTW NL002100550B35